Budapest Szauna blog

A Budapest Szauna blog azért született, hogy összegyűjtse a szaunázással kapcsolatos leghasznosabb tudnivalókat és tanácsokat, legérdekesebb információkat, és megpróbáljon válaszokat adni a szaunázó közösség régi és új tagjai körében felmerülő valamennyi kérdésre.

0

szauna-fent

A szaunát bizonyos időközönként ugyanúgy ápolni kell, mint otthonunk többi részét, hogy élettartamát növeljük, és hogy hosszútávon is ugyanolyan kellemes legyen a bent tartózkodás, mint újkorában. Természetesen ahhoz, hogy a szükséges műveleteket minél ritkábban kelljen elvégezni, nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk a helyes szaunahasználat szabályait. Na de lássuk, milyen elemekből épül fel a szauna karbantartása!

A használat gyakoriságától függően a szaunákat érdemes heti legalább egyszer kitakarítani. Ahogy a lakás vagy ház többi részében, úgy itt is lerakódhat por vagy egyéb szennyeződés. Ezektől porszívóval, illetve meleg vízzel és szappannal vagy kímélő tisztítószerekkel szabadulhatunk meg. Nem szabad erős vegyi anyagokat (például klórt) tartalmazó tisztítószereket használni, mivel felmelegedés során a szervezetre káros anyagok szabadulhatnak fel a kabinban. A szappanos vízzel a fából készült falakat és padokat töröljük át, majd a tisztítás után lehetőleg szellőztessünk. Itt megjegyezzük, hogy minden szaunázás után érdemes nyitva hagyni az ajtót, hogy a bennmaradó meleg ne károsítsa a faanyagot. Ugyanígy, jobb, ha ügyelünk arra, hogy meztelen, izzadt bőr ne érintkezzen a paddal, ugyanis foltok maradhatnak utána. Ezért mindig használjunk törülközőt vagy szaunalepedőt! (more…)

0

szaunafekAz északi népek állítják: „a szauna kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer”, ugyanis rendkívül jó hatással van a szervezetre, azonban, mint minden gyógyszernél, nem minden esetben élhetünk vele. Mivel a szaunázás általában átmeneti szív- és érrendszeri, valamint hormonális változásokat okozhat, vannak olyan alkalmak, amikor inkább nem ajánlott a használata, vagy pedig egyenesen tilos. Ha viszont alaposan odafigyelünk, mindenféle kellemetlenség kiküszöbölhető. Figyelmesen olvassátok végig a bejegyzést, hogy elkerülhessétek az esetleges kockázatokat!

Mikor nem ajánlott:

Ahogy már a helyes szaunahasználatról írt bejegyzésünkben is említettük, nem ajánlatos éhgyomorral vagy jóllakottan nekikezdeni a szaunázásnak, az alkoholfogyasztás pedig egyenesen kerülendő. Ha keveset ettünk, az könnyen a szervezet legyengüléséhez vezethet, ha pedig egy kiadós étkezéssel terheljük meg gyomrunkat, a szervezet nem tud teljesen az izzadásra koncentrálni, így a hatékonyság is nagymértékben csökken. Ideális esetben másfél-két óra teljen el az étkezés és az izzadás között. (more…)

0

illoolajokA szaunaolajok, illetve illóolajok olyan szaunatartozékok, amelyek a kellemes és gyógyító aromát biztosítják a kabinban. Hatásukat vízhez keverve, és a kövekre locsolva fejtik ki gőz formájában. Arra azonban nagyon kell vigyázni, hogy hígítatlanul ne kerüljön belőle a kövekre. A kiáramló forró gőz nem csak a légutakon, de a bőrön keresztül is jótékony hatással van ránk, ehhez pedig elegendő 2-5 csepp felöntésenként.

Attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni, különböző illóolajok közül választhatunk. Érdemes lelki és egészségi állapotunkhoz mérten, az elérni kívánt célt szem előtt tartva válogatni az aromák között. Azt is figyelembe kell venni, hogy néhány helyzetben a szaunázás nem jelent megoldást, egyes esetekben pedig ellenjavallott a használata, de erről egy következő cikkben részletesebben írunk. (more…)

0

szaunatartozékokA szauna nem csupán egy nagy kabin, tele gőzzel és aromával. A szaunázáshoz szükséges néhány olyan eszköz, amely az izzasztókabin javát, hagyományos jellegét adja, emellett pedig több olyan kiegészítő tárgy is rendelkezésünkre állhat, amely elősegíti vagy teljesebbé teszi a relaxációt és a felfrissülést. Lássunk néhányat azon szaunatartozékok közül, amelyeket érdemes beszerezni, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a szaunázás élménye.

A szaunatartozékok közül az első és legfontosabb a szaunakályha, amellyel a kabin belsejét fűtjük. Ebből több változatot is használhatunk; a legelterjedtebbek a fatüzelésű, az elektromos és az infra kályha. Az első típus azoknak ajánlott, akik nagyobb alapterületű kabinnal rendelkeznek. A villamos kályhát jóval könnyebb elhelyezni, viszont nagyon kell vigyázni a biztonsági előírások betartására, fontos, hogy a bekötés érintésvédelmileg biztonságos legyen.

(more…)

0

Utazzunk még messzebb a szaunák világában! Ugye Európát és Amerikát már láttuk. Most íme három keleti, illetve déli kontinens, ahol további izgalmas szaunázási szokásokkal találkozhatunk. 

Ázsia, Afrika és Ausztrália

Iránban a legtöbb edzőterem, hotel és nyilvános uszoda fel van szerelve szaunákkal. Az uszodákban általában egy száraz szauna és egy gőzfürdő található, amelyekhez egy hideg medence vagy jacuzzi is tartozik. A szaunák szegregáltak, és a meztelenség tilos. A privát, lakásban felszerelt szaunákat inkább luxusként, mint szükséges tartozékként tartják számon.

sento

A szaunák Dél-Koreában lényegében nyilvános fürdők. Az egyes típusoknak saját nevük van: a kisebbeket mogyoktangnak a külsőket oncheonnak, a nagyobb komplexumokat jjimjilbangnak nevezik. A szauna szavuk nem a hagyományos értelemben vett, finn szaunákra értendő, hanem olyan fürdőházakra, amelyekben jacuzzik, zuhanyzók, gőzfürdők és egyéb hasonló létesítmények működnek. Japánban a legtöbb szauna sportlétesítményekben és nyilvános fürdőházakban (sento) üzemel. Szigorúan különválasztják a női és férfi szaunákat, a meztelenség pedig egyenesen a szaunaetikett része. A második világháború után elterjedtek voltak a nyilvános szaunák, azonban mikor a nemzet egyre gazdagabbá vált, a magánszaunák elszaporodásával a sentoknak egyéb szolgáltatásokkal is elő kellett állniuk, hogy bevonzzák az embereket.

Afrikában a szaunák sokkal alacsonyabb hőfokon üzemelnek, mint például Európában. Ausztráliában a szaunák főleg hotelekben, uszodákban és egészségügyi központokban találhatók. A meztelenség tiltott, és általában arra kérik a vendégeket, hogy szaunázás előtt zuhanyozzanak le, szaunázás közben pedig tegyenek maguk alá törülközőt. Az ausztrál szaunakultúra ebben a tekintetben hasonlít a kanadaihoz.

Reméljük, élvezetes volt ez a kis körutazás. Szerintünk érdemes elutazni egy-egy távoli országba, és kipróbálni a nemzeti saját szaunakultúráját, de annál is érdemesebb egy saját, otthoni szaunakultúrát kialakítani akár a finn, akár egyéb, egzotikusabb nép példája alapján. Egy biztos, mi segítséget nyújtunk ebben: kérd az igényeidhez legközelebb álló szaunát, és mi beépítjük lakásodba, házadba, kertedbe. Csak annyit kell tenned, hogy a lent található zöld gombra kattintasz, és ajánlatot kérsz tőlünk. Ne habozz, a hűvös idő már beköszöntött.

Budapest szauna árajánlat

0

temazcalNézzük tovább, milyen is a szaunakultúra bolygónk egyes részein! Ugye Európát már szemügyre vettük. Ezúttal pedig a nyugati világ, pontosabban az Amerikában honos szokásokat vegyük sorra!

Amerika

Közép-Amerikában, ott is leginkább Dél-Mexikó és Guatemala hegyvidékein a helyi bennszülöttek között népszerű a szauna egyik formája, a temazcal. A temazcal fa helyett agyagból vagy kőből készül, alacsony a mennyezete, és általában kiterjedt családok tagjai használják, bár inkább egyénileg, mint társaságban. Az izzasztókunyhó vallásos jelentéstartalommal is bír, ugyanis egyszerre jelképezi az anyaméhet, az elemeket és a Föld mikrokozmoszát. A temazcalban gyerekek is szoktak születni, illetve orvosok által kedvelt helyszín a gyógyításra. A kevésbé hagyományőrző közösségek egyszerűen mosdásra használják. (more…)

0

szauna_jokedvA finn szaunakultúra meghatározza néhány északi nép kultúráját: a finnek, az észtek és az oroszok a mindennapok szerves részeként tekintenek a szaunára. Viszont a hagyománynak nem szabnak gátat az országhatárok, a világ több kontinensén, számos országban élnek az izzasztókamra jótékony hatásaival. Ennek köszönhetően egyes esetekben olyan jellegű hagyományötvözés alakult ki, amely új, izgalmas szaunázási szokásokkal ismertette meg a világot. Míg egyes országokban generációkon túlmutató időtöltés, addig egyes régiókban nemrég kezdett divatba jönni a szauna, illetve annak egyes válfajai. De nézzük meg, hogyan szaunáznak bolygónk egyes részein!

Európa

Mint már korábban írtunk róla, Finnországban (vasta vagy vihta) a szaunázás a társasági életben központi szerepet tölt be, ugyanez jellemző Észtországra (viht) és Oroszországra (venik). A hagyomány itt a „legtisztább”, a többi országhoz képest a kabinokban magasabb a hőmérséklet, és még a nyírfavirgács is elterjedt kiegészítő eszköz. Viszont, míg Oroszországban a koedukált nyilvános szaunák egyáltalán nem jellemzők, addig a másik két ország nem állít fel ezzel kapcsolatos szabályokat. Ugyanez mondható el a skandináv és Benelux államokról is. Női és férfi szaunák ugyanolyan gyakorisággal megtalálhatók itt, mint a koedukált változatok, és a társasági élet elég fontos elemét képezik. (more…)

0

füstszaunaFolytassuk a maradék öt kevésbé ismert szaunafajtával. Ugye az első öt és a második öt szaunafajtát már mindenki megnézte? :)

Lakónium

Kerámia burkolatú kabinban a levegő hőmérséklete 50-55 °C körüli, a páratartalom pedig mindössze 5-20%. Míg régen a hőt egy izzó szénnel teli tartály biztosította, addig ma már az oldalfalakon és a terem közepén elhelyezett fűtőtestek infravörös sugárzása melegíti a szaunázók testét. (more…)

0

TepidáriumA szaunafajtáknak hatalmas tárháza van, nem merülnek ki az infraszaunával és a finn szaunával. Már öt típust bemutattunk, lássuk a következőket, amelyek közül néhányról valószínűleg nem hallottál még.

Szanárium

A szauna és a gőzfürdő keveréke. Többféle funkciót képes ellátni, attól függően, hogy milyen hőmérsékleten és páratartalommal szeretnénk működtetni.

A külön gőzfejlesztővel rendelkező kabinok az ókori római fürdőhelyiségekről kapták neveiket: (more…)

0

gőzfürdőA finn szaunáról és az infraszaunáról már beszámoltunk, viszont reméljük, senki nem gondolja azt, hogy csupán két típusban merül ki a szaunák hatalmas tárháza. A következőkben bemutatjuk a további népszerű, illetve kevésbé elterjedt szaunafajtákat is.

Gőzkabin

Bár a gőzkabin is a finn szaunához hasonló izzasztókamra, néhány alapvető különbség van köztük. Míg a finn szaunában 70-100 °C-os a száraz levegő, addig a gőzkabin jóval alacsonyabb hőmérsékleten (40-50 °C) és magas páratartalommal (80-100%) fejti ki hatását. A szaunához hasonlóan nyugtató és stresszoldó hatása van, jó hatással van az egészségünkre (pl. légúti betegségekre vagy reumára), és a bőrt is szebbé teszi. A gőzkabin használatakor ugyanazokra az előírásokra kell figyelni, amelyek a finn szaunánál is érvényesek. (more…)