A finn szauna működési elve


A finn szaunában szauna kályha melegíti fel a levegőt 70-100 Celsius fokra. A felmelegített forró levegő hatására a bőrünk felmelegszik, emelkedik a test maghőmérséklete és beindul az izzadás. A finn szaunában a páratartalom 100 Celsius fokon 9 % és 75 Celsius fokon pedig 22 % körüli. (Másfél óra elteltével a száraz, kb. 90 C fokra történő felfűtés esetén a műszer 12 %-os relatív páratartalmat mutat optimális működés esetén.)

Maximális Hőmérséklet

Javasolt időtartam

Páratartalom

A finn szauna használata

A finn szauna használatkor többször is érdemes 10-15 percre beülni. Szaunázni lehet ülve vagy fekve. Szaunázás előtt célszerű lezuhanyozni. Zuhanyozás után törölközzünk szárazra. Lehetőség szerint ruhátlanul szaunázzunk, viszont használjuk fürdőlepedőt vagy törölközőt. Lázasan, betegen soha ne szaunázzunk! Megelőzésre azonban mindenkinek javallott a szaunázás, ugyanis erősíti az immunrendszert, így a szervezet ellenálló képességét. Szaunázás során ne viseljünk ékszereket, az esetleges égési sérülések elkerülése végett. Közvetlenül szaunázás előtt ne étkezzünk, de éhgyomorra sem ajánlott a finn szauna használata. Az utolsó étkezést lehetőleg a szaunázás előtt 1.5-2 órával időzítsük. Szaunázás utána bőséges mennyiségű folyadék fogyasztása ajánlott. Szaunázás előtt az alkoholfogyasztás kerülendő.

Szaunafelöntés

A finn szauna jellegzetessége, hogy a forró kövekre vizet lehet locsolni (amennyiben nem elektromos a kályha), amellyel növelhető a páratartalom. Különböző illóolajokkal még intenzívebbé tehető az élmény. A kabin levegőjének pára – és iontartalma így megnövekszik és ez rendkívül nyugtatóan hat az idegrendszerre.