Már beszéltünk arról, hogy a szauna használata során mire kell figyelnünk, mielőtt belépünk a szaunába. Most pedig nézzük meg, hogyan zajlik maga a szaunázás!

Miután beléptünk a szaunába

Ha már a kabinban vagyunk, foglaljunk el egy kényelmes pozíciót, és lehetőleg ne mozogjunk sokat, mert az nehezíti a regenerációs folyamat hatékonyságát. A többszemélyes finn szauna kialakítása megengedi, hogy akár fekvő, akár ülő pozícióban izzadjunk. Javasolt vízszintes helyzetben szaunázni, ugyanis mivel a kabin felső és alsó területe eltérő hőmérsékletű, ülő pozícióban a testünk felső és alsó része nem egyenletesen hevül fel. Ezenkívül fekvő helyzetben kisebb a szív megterheltsége, és az anyagcsere is jobban beindul. Minden esetben terítsünk magunk alá törülközőt vagy szaunalepedőt.

Az első 10-15 perc után érdemes venni egy hideg zuhanyt, majd alapos megtörülközés után visszatérni a kabinba. Ezt a folyamatot akár 3-4-szer is megismételhetjük. A szaunázás élményét fokozza, ha egyszer-kétszer vizet locsolunk a szaunakályhában lévő kövekre, ezzel növelve a levegő páratartalmát. A vízbe akár szaunaolajat is csepegtethetünk, hogy kellemes aromával töltsük meg a kabint.