Az északi népek állítják: „a szauna kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer”, ugyanis rendkívül jó hatással van a szervezetre, azonban, mint minden gyógyszernél, nem minden esetben élhetünk vele. Mivel a szaunázás általában átmeneti szív- és érrendszeri, valamint hormonális változásokat okozhat, vannak olyan alkalmak, amikor inkább nem ajánlott a használata, vagy pedig egyenesen tilos. Ha viszont alaposan odafigyelünk, mindenféle kellemetlenség kiküszöbölhető. Figyelmesen olvassátok végig a bejegyzést, hogy elkerülhessétek az esetleges kockázatokat!

Mikor nem ajánlott:

Ahogy már a helyes szaunahasználatról írt bejegyzésünkben is említettük, nem ajánlatos éhgyomorral vagy jóllakottan nekikezdeni a szaunázásnak, az alkoholfogyasztás pedig egyenesen kerülendő. Ha keveset ettünk, az könnyen a szervezet legyengüléséhez vezethet, ha pedig egy kiadós étkezéssel terheljük meg gyomrunkat, a szervezet nem tud teljesen az izzadásra koncentrálni, így a hatékonyság is nagymértékben csökken. Ideális esetben másfél-két óra teljen el az étkezés és az izzadás között.

Megfázás, influenza esetén kerülendő a szaunázás. A hőséggel és hideg ingerrel együtt járó izzadás a betegséget különösen heves lefolyásúvá alakíthatja. Viszont a betegség jeleinek (pl. láz) megszűnése után érdemes ellátogatni a szaunába, hogy a még esetleg a szervezetben maradt, betegséget előidéző anyagok is, az izzadással együtt távozzanak. Egyéb fertőző betegség esetén is kerülendő a szaunázás, főleg a nyilvános helyeken, ahol a többi szaunázó elkaphatja a fertőzést.

Bármilyen betegségünk is van, a legbiztosabb, ha kikérjük orvosunk véleményét, ugyanis az egyes betegségek különböző stádiumban, különböző szervezetekre máshogy hatnak. Íme néhány betegség, amely esetén szaunázás előtt mindenképpen konzultáljunk szakemberrel: koszorúér-elégtelenség, visszértágulás, artériagyulladás, a máj krónikus gyulladása, cukorbetegség, pikkelysömör, akné, allergikus ekcéma, izomtónus rendellenességek, agyi vérellátási zavarok, idült veseelégtelenség, epilepszia, depressziós betegségek.

Viszont néhány esetben konzultáció nélkül is elmondható, hogy a magas kockázat miatt tilos a szaunázás: például a gyulladásos megbetegedések, rákos megbetegedések, egyéb daganatos megbetegedések, tuberkulózis, szívelégtelenség, vérzéses sérülések, gennyes bőrbetegségek vagy a váladékozással járó ekcéma.

Mikor ajánlott:

Természetesen számos betegség gyógyításában rendkívül hatékony a szauna, egyes esetekben akár a gyógyszerek használatát is helyettesíthetik – és talán mondani sem kell –, sokkal természetesebb módon.

A szaunázásnak enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van, így a magas vérnyomással küzdőknek ajánlott, ha viszont már túl magas, érdemes előbb orvossal konzultálni. Az alacsony vérnyomású emberek számára viszont ajánlott az izzasztókabin utáni hideg vízben való merülés, ugyanis a hirtelen lehűlés megnöveli a vérnyomást.

A reuma esetében a szaunázás hatása attól függ, hogy milyen stádiumban van a betegség. Ha gyulladásos folyamat áll fenn, teljes egészében mellőzni kell a szaunázást. A krónikus esetekben viszont épp ellenkezőleg: gyógyító hatása van. A megfelelő szaunázás hatására a fájdalomküszöb magasabb lesz, könnyebbé válik, és javul a mozgás. A hirtelen reumás fájdalmat gyakran a lehűlés okozza, szaunázáskor pedig a test épp a hideg ingerrel szemben edzi önmagát.

Az asztmások számára tökéletes gyógyító közeg az izzasztókabin. Bár a párás időjárástól szenvednek, a forró, száraz levegő annál jobb hatással van rájuk. A szaunában ellazul a hörgők izomzata, csökken a görcskészségük, ezáltal az asztmatikus rohamok is ritkábban jelentkeznek.

Mozgásszervi betegségek, elváltozások vagy rendellenességek esetén gyakran javasolják a szaunázást gyógykezelést kiegészítő kezelésként. A mozgásszervek szöveteinek átmelegedése ugyanis javítja azok funkcióit: a forró levegő hatására nő az izmok kötőszöveteinek nyúlékonysága és rugalmassága, az ízületek körül lévő tok vérellátása nagymértékben javul, és az ízületi nedv viszkozitása csökken.

Elhízás esetén segítő hatása van a szaunának, ugyanis elvonja a vizet a szervezetből, kóros soványság esetében pedig kissé javítja az étvágyat. Igaz, nem betegség, de fontos tudni, hogy a terhesek számára is ajánlják a szaunázást. Pozitívan hat a közérzetre, óvja a szervezetet a vízfelhalmozódástól, és megakadályozza a szövetek túlságosan erős vízvisszatartását. Emellett edzi a vérereket, szabályozza a vérkeringést, és ellazítja az izmokat, ami a terhes nők számára is különösen előnyös. A szervezet salaktalanítása segít a magzat anyagcsere-termékeinek kiválasztásában is. Mindezek miatt a szaunázó kismamák általában kevesebb terhességi panaszról számolnak be.

A lényegre törő fogalmazás és a terjengősség elkerülése végett számos betegségről nem ejtettünk szót, ezért mindenkinek javasoljuk, hogy a felmerülő kérdésekkel forduljon szakemberhez.

Ha az ember kellően elővigyázatos és körültekintő, a szauna lehet a legtermészetesebb orvosság számos betegség megelőzésére vagy kikúrálására. Ezért is ajánljuk, hogy aki teheti, szerezzen be egyet otthonába: több betegségtől is sokkal természetesebb módon szabadulhat meg, mintha gyógyszerkúrával próbálkozna.