A szauna helyes használata rendkívül fontos, a szaunázásnak ugyanis meg kell adnunk a módját, csak úgy fejti ki jótékony hatását. Nem úgy működik, hogy bekapcsoljuk a hőszabályozót, beülünk a kabinba, izzadunk, majd kilépünk, folytatva stresszes hétköznapi életünket. Ahhoz, hogy a már említett finn életérzés elragadjon minket, és a szervezetünk is megkapja a megérdemelt felfrissülését, érdemes pontosan, odafigyelve követnünk a szaunázási tanácsokat és előírásokat.

Mielőtt belépünk a szaunába

Nem ajánlatos éhgyomorral vagy jóllakottan nekikezdeni a szaunázásnak, az alkoholfogyasztás pedig kerülendő. Ha keveset ettünk, az könnyen a szervezet legyengüléséhez vezethet, ha pedig egy kiadós étkezéssel terheljük meg gyomrunkat, a szervezet nem tud teljesen az izzadásra koncentrálni, így a hatékonyság is nagymértékben csökken. Ideális esetben másfél-két óra teljen el az étkezés és az izzadás között. Ha sportolni kívánunk szaunázás előtt, mindenképp iktassunk be egy 15-30 perces pihenést, hogy a szervezet kissé regenerálódjon a két megterhelő folyamat között.

Szaunázás előtt alaposan zuhanyozzunk le, hogy a bőrünkről minden apró szennyeződés eltűnjön, szabad utat adva a pórusok légzésének. Nagyon fontos, hogy töröljük magunkat teljesen szárazra, mert a nedves bőr nehezebben kezd el izzadni. Ékszereinket vegyük le, mivel a magas hőmérsékletű közegben felforrósodhatnak, és megégethetik bőrünket. A sminket és a bőrön lévő illatanyagokat is érdemes mellőzni szaunázás előtt, illetve, ha hajunk festett, érdemes azt törülközőbe csavarni, hiszen a kémiai hatásoknak kitett hajszerkezet könnyen károsodhat szaunázás közben.

Alapvetően akkor érjük el a legnagyobb hatást, ha teljesen meztelenül lépünk be a kabinba. A testünket fedő ruhaneműk meggátolják, hogy egyenletesen hevüljünk fel, és így a lehűlés is sokkal lassabb. Ha mégis úgy döntünk, hogy valamilyen ruhadarabot, alsóneműt vagy törülközőt viselünk, ügyeljünk arra, hogy ne műszálas legyen, ugyanis a műanyag magas hő hatására vegyi anyagokat bocsáthat ki. Ugyanezen okból hagyjuk a kabinon kívül papucsunkat is, ugyanis az azt összetartó ragasztó megolvadhat, és káros anyagokat juttathat a levegőbe.