A szaunát bizonyos időközönként ugyanúgy ápolni kell, mint otthonunk többi részét, hogy élettartamát növeljük, és hogy hosszútávon is ugyanolyan kellemes legyen a bent tartózkodás, mint újkorában. Természetesen ahhoz, hogy a szükséges műveleteket minél ritkábban kelljen elvégezni, nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk a helyes szaunahasználatszabályait. Na de lássuk, milyen elemekből épül fel a szauna karbantartása!

A használat gyakoriságától függően a szaunákat érdemes heti legalább egyszer kitakarítani. Ahogy a lakás vagy ház többi részében, úgy itt is lerakódhat por vagy egyéb szennyeződés. Ezektől porszívóval, illetve meleg vízzel és szappannal vagy kímélő tisztítószerekkel szabadulhatunk meg. Nem szabad erős vegyi anyagokat (például klórt) tartalmazó tisztítószereket használni, mivel felmelegedés során a szervezetre káros anyagok szabadulhatnak fel a kabinban. A szappanos vízzel a fából készült falakat és padokat töröljük át, majd a tisztítás után lehetőleg szellőztessünk. Itt megjegyezzük, hogy minden szaunázás után érdemes nyitva hagyni az ajtót, hogy a bennmaradó meleg ne károsítsa a faanyagot. Ugyanígy, jobb, ha ügyelünk arra, hogy meztelen, izzadt bőr ne érintkezzen a paddal, ugyanis foltok maradhatnak utána. Ezért mindig használjunk törülközőt vagy szaunalepedőt!

Mivel, ahogy honlapunkon is látható, többfajta alapanyagból épülhet a szauna (pl. a hőkezelt fa strapabíróbb, mint a puhább anyagok), körültekintően kell nekilátni a fa karbantartásának. Mi azt javasoljuk, hogy mindenekelőtt érdemes a szauna építőjéhez vagy gyártójához fordulni, hogy a lehető legmegfelelőbb tanácsokkal kezdjünk bele a munkába. Tisztításkor jobb kerülni az ammónia alapú szereket, mert hatásukra beszürkülhet a fa. Az ülőpadot és a lábrácsot érdemes 4-5 havonta átkenni paraffin olajjal (szivacs vagy puha rongy segítségével). Ha viszont már megrongálódott a felület, akkor is orvosolható a probléma. Vagy csiszolással, vagy trinátrium-foszfát és oxálsav keverékével lehet kezelni a felületet. Viszont mivel ez egy mérgező vegyület, csak vízzel hígítva, és védőfelszerelésben használjuk, majd jól mossuk le.

Előfordulhat, hogy nedvesség hatására az ajtó megduzzad. Ilyenkor, hogy jól zárjon, érdemes állítani a pántokon, esetleg csiszolással vagy gyalulással mérethez igazítani.

A szaunakályhával nincs olyan sok gond. Az elektromos kályhák például alig szorulnak karbantartásra, csupán a rozsdamentes acélfelületeket kell olykor letörölnünk egy puha ronggyal, enyhe, klórmentes tisztítószerrel – ezzel a vízkövet is eltüntethetjük. Viszont a kályha belső részére ne kerüljön se víz, se tisztítószer. Fatüzelésű kályhák esetében már valamivel több dolgunk van a tisztítással: a hamut rendszeresen el kell távolítani, a kéményt pedig akadálymentessé kell tenni. Emellett a fűtőtestet is gyakran ellenőrizni kell.

A szaunakövek elhasználódási ideje nagyon magas, ezért nem igényelnek különleges bánásmódot. Akár 15 évig is kitarthatnak, de 6-10 évente érdemes őket lecserélni. Élettartamuk elnyújtható, ha a kövek között biztosítjuk az akadálymentes légáramlást, mivel a szorosan összerakott kövek alatt megragad a forró levegő. Bár szinte minden fajta követ használhatunk a szaunakályhákban, a durva felületűeket érdemes beszerezni, mert azok gyorsabban felszabadítják a gőzt. Ezek közül az olivin és a periodit a legnépszerűbbek.

Mint látható, a szauna karbantartása nem összetett vagy kimerítő feladat, csupán arra kell vigyázni, hogy időben elkezdjük a karbantartást, és hogy a megfelelő eszközök érjék a faanyagokat. Mi azt javasoljuk, hogy bizonytalanság esetén mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, de ha a felsorolt műveletek is túl időigényesnek tűnnek, akkor is ezt a megoldást javasoljuk. A Budapest Szauna munkatársai örömmel állnak rendelkezésetekre, bármilyen kérdésetek van a szauna karbantartásával kapcsolatban, és természetesen minket is megbízhattok a feladattal.