Folytassuk a maradék öt kevésbé ismert szaunafajtával. Ugye az első öt és a második öt szaunafajtát már mindenki megnézte?

Lakónium

Kerámia burkolatú kabinban a levegő hőmérséklete 50-55 °C körüli, a páratartalom pedig mindössze 5-20%. Míg régen a hőt egy izzó szénnel teli tartály biztosította, addig ma már az oldalfalakon és a terem közepén elhelyezett fűtőtestek infravörös sugárzása melegíti a szaunázók testét.

Danárium

A tepidárium, kaldárium és lakónium jegyeit is magán viseli, ezért a hőmérséklet széles skálán mozoghat. A gyógyhatást a gyógynövényes gőz biztosítja. A kerámiaburkolatú helyiségben a magas páratartalomról csobogó vagy kút gondoskodik.

Frigidárium

A frigidárium a forró helyiség használata után vehető igénybe, hogy drasztikusan lehűtse a felhevült testet. Lehet kabin vagy medence, attól függően, milyen módszerrel csökkenti a testhőmérsékletet. Le lehet hűlni váltakozó hőmérsékletű zuhannyal (skótzuhany vagy váltófürdő), hideg vizes dézsával, medencében vagy jégkása testre dörzsölésével. A hirtelen hideg hatására bezáródnak a pórusok, megszűnik az izzadás, felgyorsul a szívverés és felélénkül a szervezet. Ahogy a római forró fürdőkben, a frigidáriumban is csempével vagy márvánnyal vannak kirakva a falak.

Füstszauna

A füstszaunákat úgy kell elképzelni, mint egy kis faházat, amelyen nincs kémény. A fatüzelésű kályhából felszálló füst így az ajtón keresztül áramlik ki a szabadba. A szaunázást csak akkor lehet megkezdeni, amikor már nincs füst, ez olyan 3-4 óra várakozási időt jelent. Ha letelt ez az idő, a faházban lévő kis padokra ülve lehet élvezni a meleget, de vigyázni kell a koromra. A tűzhely fölé helyezett kondér felmelegített vizét mosakodásra lehet használni. A füstszauna különlegessége, hogy visszaadja a már említett autentikus finn életérzést, így turistacsalogató szerepe is van Finnországban. Nem számít egészségtelen szaunázási formának, de a füstmérgezésre oda kell figyelni.

Sókamra

A sókamrák a természetes sóbarlangokban tapasztalható gyógyító hatással bírnak. A helyiségben elhelyezett telített sóoldat képes a sóbarlangok sós tengeri levegőjének mesterséges előállítására, amely jót tesz a légzőszerveknek. Az oldat kipárolgása akár 70-80%-os relatív páratartalmat is létrehozhat, amely eltünteti a levegőből a port, a füstöt és a növényi polleneket. Különösen ajánlott a légzőszervi betegségben szenvedők számára.

Valószínűleg így elsőre nem könnyű eldönteni, melyik szaunatípust érdemes kipróbálni leginkább. Valamennyi típus rendelkezik valamilyen különlegességgel, ami egyedivé teszi, így akár mindegyik használata más-más élményekkel gazdagíthatja kipróbálóját.

Egyedi szaunák beépítésével kapcsolatban keress minket bátran, bármilyen kérdésed, kérésed merül fel, állunk rendelkezésedre. Mi is azon dolgozunk, hogy minden egyes szaunázás egyedi élményeket biztosítson neked.