A szaunafajtáknak hatalmas tárháza van, nem merülnek ki az infraszaunával és a finn szaunával. Már öt típust bemutattunk, lássuk a következőket, amelyek közül néhányról valószínűleg nem hallottál még.

Szanárium

A szauna és a gőzfürdő keveréke. Többféle funkciót képes ellátni, attól függően, hogy milyen hőmérsékleten és páratartalommal szeretnénk működtetni.

A külön gőzfejlesztővel rendelkező kabinok az ókori római fürdőhelyiségekről kapták neveiket:

Kaldárium

A klasszikus római fürdőkben használt, márvánnyal vagy csempével kirakott izzasztókamra. Az alacsonyabb hőmérséklet (40-50 °C) hosszabb benntartózkodást (30-40 perc) enged a szaunázó számára. A kaldárium magas páratartalma (70-90%) és gyógynövényes gőze a test belső regenerálódását segíti elő.

Tepidárium

A tepidáriumot azok is használhatják, akiknek a szauna nem javasolt. Alacsony hőmérsékletének (30-40 °C) köszönhetően akár órákat is el lehet tölteni a helyiségben, de minimum 30 percet mindenképp érdemes, hogy kifejthesse hatását. A meleget a padló, a falak és a padok melegítése biztosítja. Szauna előtt vagy után ajánlott használni melegedésre. Anélkül erősíti az immunrendszert, hogy a vérkeringést megterhelné.

Tekaldárium

A kaldárium és a tepidárium ötvözete, mindkét helyiség funkcióját el tudja látni. Hasonló a szanáriumhoz, de inkább kisebb fürdőhelyiségekben használják, ahol a vendégek személyes igényei érvényesülhetnek.

Odorium

Nem izzasztó, inkább inhaláló fürdőhelyiség, amelynek egy illatozó kút a középpontja. A hangsúly az illóolajok gyógyító és megelőző hatásán van.