Finn szauna vagy infraszauna? Melyiknek milyen előnyei vannak? Melyik szaunatípus áll közelebb a személyiségünkhöz? És egyáltalán mi alapján válasszunk?

Azt mindenki tudja, hogy a szaunázás, bármilyen típusú szaunát is használunk, jótékony hatással van ránk és szervezetünkre. Amikor viszont választás elé kerülünk, nehezen tudjuk eldönteni, melyiket próbáljuk ki, vagy építsük be lakásunkba, házunkba. Most viszont végigmegyünk a fő eltéréseken, hogy segítsünk a választásban. Felvázoljuk a méret- és fogyasztásbeli különbségeket, megnézzük a használatuk eltéréseit, és a jótékony hatásaikat is összevetjük.

Méret, fogyasztás

A két szaunatípus között alapvető méretbeli különbségek vannak. Míg az infraszauna többnyire egy-, esetleg kétszemélyes, addig a finn szauna alapvetően társasági élményt nyújt, azaz akár kettőnél több ember kényelmét is szolgálhatja. Ez az alapterületek különbségén is meglátszik: a finn szauna akár 4 vagy 5 m2-es is lehet (a beépítéshez szükséges minimum alapterület 140 cm x 120 cm), az infraszaunának viszont jóval kisebb helyigénye van: 1-2 m2 (minimum 110 cm x 110 cm). A fogyasztásuk egyenesen arányos a területükkel: előbbinél az átlag kb. 6-8000 kW, és három fázist igényel, utóbbi viszont egyetlen konnektorba is csatlakoztatható, és 1-3000 kW-ot fogyaszt.

Használat

A két szaunatípusban alapvető eltérések vannak használatuk terén is. A finn szauna a levegő felmelegítésével éri el a kb. 70-100 °C-ot, az infraszauna viszont csak 40-60 °C-os hőt ér el, és legnagyobb mértékben a testet melegíti. Ha százalékokban szeretnénk kifejezni, akkor mondhatjuk, hogy a finn szauna 80%-ban a levegőt hevíti fel, s csak 20%-ban a testet, az infraszauna esetében pedig éppen fordított ez az arány. A méretbeli különbségek is éppen ebből adódnak. Ahhoz, hogy az infraszauna hősugárzója közvetlenül a testen és egyenletesen tudja kifejteni hatását, a szaunázónak stabil ülőhelyzetben kell maradnia. A finn szaunában viszont, mivel a hő nem a testre irányul, az ülő és fekvő pozíció is eredményes.
Ugyanez a különbség tapasztalható a szaunázás idejét tekintve is. Az infraszauna felmelegedési ideje néhány perc, a javasolt használati ideje pedig legfeljebb 30-40 perc körül mozog. A finn szauna ezzel szemben több előkészületi időt igényel. A megfelelő hőmérséklet eléréséhez kb. 30-40 perc szükséges, utána viszont a kabin többször egymás után is használható, illetve társaságban akár több órán át is szaunázhatunk, amit célszerű szünetekkel megszakítani (pl. frissítő zuhany).

Jótékony hatás

Mindkét szaunatípus az izzasztás révén fejti ki jótékony hatását az emberre, a működési elvük közti különbségek viszont eltérő eredményeket szülnek. A finn szauna kb. 80 °C-os levegője leginkább az ember bőrének felszínén, illetve pár milliméterrel alatta fejti ki hatását, az infraszauna hősugárzója viszont mélyebb rétegekig is eljut, így az izzadás mértéke akár a finn szaunázás háromszorosát is elérheti. Mivel az izzadás a mélyebben lerakódott salakanyagokat is felszínre hozza, a méregtelenítő hatás becslések szerint legalább 20-szorosa a finn szaunázásénak. A finn szaunázás kiváló gyógymód az érelmeszesedésre, és segíti az anyagcserét. Az infraszauna megoldást nyújt a narancsbőr kezelésére, széppé teszi a bőrt és erősíti az immunrendszert.
Mindkét típus híres fogyasztó hatásáról. Míg az infraszauna intenzív hősugárzása miatt a súlycsökkentés is intenzíven megy végbe, addig a finn szaunában lassabban, fokozatosan lehet plusz kilókat leadni. Egy biztos, mindkét módszert vonzóvá teszi, hogy relaxáció közben szabadulhatunk meg némi feleslegtől.