finn szaunáról és az infraszaunáról már beszámoltunk, viszont reméljük, senki nem gondolja azt, hogy csupán két típusban merül ki a szaunák hatalmas tárháza. A következőkben bemutatjuk a további népszerű, illetve kevésbé elterjedt szaunafajtákat is.

Gőzkabin

Bár a gőzkabin is a finn szaunához hasonló izzasztókamra, néhány alapvető különbség van köztük. Míg a finn szaunában 70-100 °C-os a száraz levegő, addig a gőzkabin jóval alacsonyabb hőmérsékleten (40-50 °C) és magas páratartalommal (80-100%) fejti ki hatását. A szaunához hasonlóan nyugtató és stresszoldó hatása van, jó hatással van az egészségünkre (pl. légúti betegségekre vagy reumára), és a bőrt is szebbé teszi. A gőzkabin használatakor ugyanazokra az előírásokra kell figyelni, amelyek a finn szaunánál is érvényesek.

Hamam (vagy török fürdő)

A gőzfürdőt az ókori görögök és rómaiak terjesztették el, ennek a török változata a Hamam, amely ma is nagy népszerűségnek örvend. Nagyobb teret kínál, kevésbé veszi igénybe a szervezetet, mint a szauna, ráadásul a kényeztetés is közrejátszik közkedveltségében. Nem egyszerű szaunázásról, hanem egy szertartássorozatról van szó.

A fürdőhelyiségben a gyengéd párát a felhevült padlóra locsolt vízzel érik el. A gőz megtisztítja a testet, meglágyítja és megszépíti a bőrt. Ezt követően olívaolajból készült szappannal tisztítják meg a bőrt, dörzsöléssel eltüntetik a bőrön lévő szennyeződéseket, majd egy finom masszázzsal ellazítják az összes testrészt. A kényeztetésnek ekkor még nincs vége: pihenésképp a vendégek részére kialakított szerájban lehet fogyasztani üdítőt, teát és gyümölcsöt.

Aromakabin

Magas páratartalmú, kb. 50 °C-os hőmérsékletű kabin. Nem csak a testre, de a lélekre is jótékony hatással van. Attól függően, hogy milyen illatot használunk, a szaunázás lehet relaxáló vagy frissítő hatású. Néhány példa: borsmenta (kiváló fejfájásra, légúti megbetegedésekre), levendula (méregtelenítő, nyugtató, stresszoldó, gyógyító hatás), citromolaj (gyulladáscsökkentő, reumát és menstruációs panaszokat enyhítő hatás), eukaliptusz olaj (élénkítő hatás, csökkenti az izomfájdalmakat).

Bioszauna (vagy fényszauna)

A szauna kímélőbb változata, amelyben a hő és a fény együttesen fejti ki jótékony hatását. A 45-60 °C-os, 45-55%-os páratartalmú kabin mennyezetén fénycsövek találhatók, amelyek a színterápiához biztosítják a különböző hatású színeket. Például a piros a szívműködést és az emésztést javítja, a sárga erősíti az idegrendszert, és serkenti a fizikai aktivitást, a kék csökkenti a magas vérnyomást, a zöld megnyugtat, visszaállítja a belső harmóniát, és inspiráló hatású.

Rasul

A mindössze 40 °C-os, de 80%-os páratartalmú gőzfürdő hasonlít a hamamra, a legnagyobb különbség viszont abban áll, hogy a ceremónia előtt a szaunázó egész testét bekenik gyógynövényekből készült iszappal, amely a meleg rasul helyiségben, pihenés közben megszárad. A száraz masszát utána az elhalt hámsejtekkel és méreganyagokkal együtt ledörzsölik és lemossák, majd a megtisztított bőrt különböző gyógynövényből készült ápolószerekkel frissítik és szépítik. A rasul, ugyanúgy, ahogy a szauna, az szépségen kívül az egészségre is jótékony hatással van.