Utazzunk még messzebb a szaunák világában! Ugye Európát és Amerikát már láttuk. Most íme három keleti, illetve déli kontinens, ahol további izgalmas szaunázási szokásokkal találkozhatunk.

Ázsia, Afrika és Ausztrália

Iránban a legtöbb edzőterem, hotel és nyilvános uszoda fel van szerelve szaunákkal. Az uszodákban általában egy száraz szauna és egy gőzfürdő található, amelyekhez egy hideg medence vagy jacuzzi is tartozik. A szaunák szegregáltak, és a meztelenség tilos. A privát, lakásban felszerelt szaunákat inkább luxusként, mint szükséges tartozékként tartják számon.

A szaunák Dél-Koreában lényegében nyilvános fürdők. Az egyes típusoknak saját nevük van: a kisebbeket mogyoktangnak a külsőket oncheonnak, a nagyobb komplexumokat jjimjilbangnaknevezik. A szauna szavuk nem a hagyományos értelemben vett, finn szaunákra értendő, hanem olyan fürdőházakra, amelyekben jacuzzik, zuhanyzók, gőzfürdők és egyéb hasonló létesítmények működnek. Japánban a legtöbb szauna sportlétesítményekben és nyilvános fürdőházakban (sento) üzemel. Szigorúan különválasztják a női és férfi szaunákat, a meztelenség pedig egyenesen a szaunaetikett része. A második világháború után elterjedtek voltak a nyilvános szaunák, azonban mikor a nemzet egyre gazdagabbá vált, a magánszaunák elszaporodásával a sentoknak egyéb szolgáltatásokkal is elő kellett állniuk, hogy bevonzzák az embereket.

Afrikában a szaunák sokkal alacsonyabb hőfokon üzemelnek, mint például Európában. Ausztráliában a szaunák főleg hotelekben, uszodákban és egészségügyi központokban találhatók. A meztelenség tiltott, és általában arra kérik a vendégeket, hogy szaunázás előtt zuhanyozzanak le, szaunázás közben pedig tegyenek maguk alá törülközőt. Az ausztrál szaunakultúra ebben a tekintetben hasonlít a kanadaihoz.

Reméljük, élvezetes volt ez a kis körutazás. Szerintünk érdemes elutazni egy-egy távoli országba, és kipróbálni a nemzeti saját szaunakultúráját, de annál is érdemesebb egy saját, otthoni szaunakultúrát kialakítani akár a finn, akár egyéb, egzotikusabb nép példája alapján. Egy biztos, mi segítséget nyújtunk ebben: kérd az igényeidhez legközelebb álló szaunát, és mi beépítjük lakásodba, házadba, kertedbe. Csak annyit kell tenned, hogy a lent található zöld gombra kattintasz, és ajánlatot kérsz tőlünk. Ne habozz, a hűvös idő már beköszöntött.