0

szaunatartozékokA szauna nem csupán egy nagy kabin, tele gőzzel és aromával. A szaunázáshoz szükséges néhány olyan eszköz, amely az izzasztókabin javát, hagyományos jellegét adja, emellett pedig több olyan kiegészítő tárgy is rendelkezésünkre állhat, amely elősegíti vagy teljesebbé teszi a relaxációt és a felfrissülést. Lássunk néhányat azon szaunatartozékok közül, amelyeket érdemes beszerezni, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a szaunázás élménye.

A szaunatartozékok közül az első és legfontosabb a szaunakályha, amellyel a kabin belsejét fűtjük. Ebből több változatot is használhatunk; a legelterjedtebbek a fatüzelésű, az elektromos és az infra kályha. Az első típus azoknak ajánlott, akik nagyobb alapterületű kabinnal rendelkeznek. A villamos kályhát jóval könnyebb elhelyezni, viszont nagyon kell vigyázni a biztonsági előírások betartására, fontos, hogy a bekötés érintésvédelmileg biztonságos legyen.

A finn szauna esetében a kályhára köveket szokás rakni, hogy felhevüljenek. Ennek a lépésnek az a lényege, hogy a kövek akkor is forrók maradnak, ha a kályhát kikapcsoljuk, tovább biztosítva a magas hőmérsékletet a szauna belsejében. Mivel képesek felszívni a vizet, nem engedik, hogy az a kályhára csepegjen, ráadásul folyamatos párolgást is biztosítanak.

A víz locsolásához felöntő dézsa és hosszú nyelű kanál szükséges, melyek készülhetnek hagyományosan fából, vagy rézből. A vízhatlanság elérése érdekében speciális kialakításúak, ezért elkészítésük különleges hozzáértést igényel.

A kövekre azonban nem csupán tiszta vizet locsolhatunk, keverhetünk bele különböző illó-, illetve szaunaolajakat a különleges aroma elérése érdekében. Hígítatlanul ne öntsünk belőlük a kövekre, minden esetben csepegtessük bele a vízbe, mielőtt a kövekre kerülnek. 2-5 csepp teljesen elegendő a hatás eléréséhez. A szauna- és illóolajokat, illetve hatásukat egy következő bejegyzésben bővebben bemutatjuk.

A szaunalepedőt, ahogy már említettük, egészségügyi okokból érdemes magunk alá terítenünk. Felszívja az izzadságot, és megakadályozza, hogy meztelen testünk a forró paddal érintkezzen. Közszaunákban gyakran kötelező a használata, de helyettesíthető akár törülközővel is.

vihtaA finneknél elterjedt szokás a nyírfavirgács (vihta vagy vasta) használata. A szaunázók saját vagy egymás testrészeit csapkodva érik el, hogy fokozódjon vérkeringésük. Először belemártják a dézsában lévő vízbe, majd egy pár pillanatra ráhelyezik a forró kövekre. Ezután egyenletesen csapkodják karjukat, lábukat és testüket. A virgács ágai közé fűszernövényeket is lehet kötni, ezzel kellemes illatot lehet elérni.

Ami a berendezést illeti, mérettől függően különböző padok, padsorok és székek találhatók a kabinban, amelyek a különböző hőmérsékletű szinteken való szaunázást segítik elő. A padok felszerelhetők hát- vagy fejtámlával.

Ezeken kívül a szaunában használható hőmérő, óra, stopper, páratartalom-mérő, hogy felügyelni tudjuk a szaunázás körülményeit. Jellegzetes tartozék még a különböző színű és erősségű izzók vagy LED-lámpák, amelyek befolyásolni tudják a szaunázás hangulatát. Nem is beszélve a bioszaunában használatos fajtáktól, amelyek egészségünkre is kihatással vannak.

szauna törpeA használati tárgyak után érdemes még megemlíteni a finn szaunakultúra egyik legérdekesebb elemét, a szauna törpét (Saunatonttu). Ez a kis, kerti törpére hasonlító, ám fekete lény a szauna ura, ő figyel arra, hogy minden a legnagyobb rendben menjen a szaunázás során. Vigyáz arra, hogy a kályhában ki ne aludjon a tűz, és hogy a kövekről felszálló forró gőz (löyly) minden tekintetben megfelelő legyen. Emellett a szaunázóktól a helyes viselkedést is elvárja. Dühös lesz, ha hangosan beszélünk vagy ha káromkodunk a kabinban, de a napnyugta utáni szaunázást és a részegséget sem nézi jó szemmel. Érkezéskor illik őt üdvözölni, távozás előtt pedig megköszönni neki az élményt. Ezt általában egy kevés, kövekre locsolt vízből keletkező löylyvel tehetjük meg.

Ha te is kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld a különféle érdekes kellékek által nyújtott, sokoldalú szaunaélményt, a lenti gombra kattintva kérj tőlünk ajánlatot:

Budapest szauna árajánlat

Leave a Comment