0

budapestszauna_szauna_gondola2Arra kérünk titeket, képzeljetek el magatok előtt egy szaunát, mi pedig megpróbáljuk kitalálni, hogyan nézhet ki. Nem mellesleg, ez lenne a munkánk, ugyebár. Szóval, ha már mindenki előtt ott a szauna, akkor mi el is kezdjük a gondolatolvasást.

A legtöbben kis fabódét képzeltek el üvegajtóval, legalább egy fekhellyel, de többen inkább kettőre gondoltok. Jobb esetben van egy kis sarok a kályhának, a lávaköveknek és a víznek. Bár az alapterülete nem nagy, a belmagassága miatt tágasnak tűnik. Néhányan félmeztelen nőket vagy férfiakat is odaképzeltek, törülközővel a derekuk körül (nem ez volt a feladat :)). És persze sok gőzt. A lényeg viszont, hogy kevesen vagytok, aki előtt nem egy kis, szabályos formájú, teljes mértékben fával beborított bódé áll.

Ugye nagyon közel voltunk a megoldáshoz? Aki valami teljesen mást képzelt el, az írja le kommentbe, hogy nézett ki a szaunája. Talán megpróbáljuk megvalósítani :)

Van azonban néhány tervező, aki nem a fent leírt, hagyományos megvalósítással képzeli el a szaunákat, és minden bizonnyal arra törekszik, hogy ő büszkélkedjen A világ legfurcsább szaunája címmel. Összegyűjtöttünk nektek öt szokatlan, már-már bizarr szaunát a nagyvilágból, hogy lássuk, egyesek hogyan gondolták tovább a hagyományos szaunákat. Egy-kettőnél azért még nekünk is tátva maradt a szánk.

1. Szauna négy kerékenbudapestszauna_szaunabusz
Ez a mozgó szaunává alakított busz Észtországban lelhető fel, ahol a finnekhez hasonlóan szintén nagy hagyománya van a szaunázásnak. Bár a jármű egy helyi szaunaklub tulajdonában van, szívesen adják bérbe bárkinek, mivel úgy tartják: a megosztott öröm dupla öröm. A hőt fatüzelésű kályha biztosítja az akár nyolc fő szállítására és felhevítésére is alkalmas járműben. Egyébként szaunává alakított négykerekűből már viszonylag sokat találunk szerte a Földön, ezen a linken ti is mazsolázhattok.

Budapestszauna_uszo_szauna2. A leggyorsabb szauna a vízen
A világ leggyorsabb úszó szaunája Svédország vizeit szeli. A miniatűr hotelre emlékeztető épület könnyű üvegszálakból készült, és egy katamarán hajótestre épült. A rekordja 15,5 csomó (több mint 28 km/h), amit két 160 lóerős Volvo-motorral sikerült elérnie. Az épületben szaunán kívül konferenciaterem és nászutas lakosztály is van, ami azért kissé meglepő az alapterületét ismerve (11,9 m x 6,5 m). Mindenesetre izgalmas élmény lehet a vízen hömpölyögve szaunázni.

budapestszauna_szauna_gondola13. Szauna a magasban
A képen látható szauna gondola egy finnországi síközpontban üzemel esténként, amikor a sípályák már zárva vannak. A négyszemélyes kabin a közel két kilométeres távot hét perc alatt teszi meg, az utasok célállomása pedig nem is lehetne más, mint a központ szauna létesítményei a hegy tetején. Talán mondanunk sem kell, a frissítő utazás csodálatos kilátással is kecsegtet.

 

budapestszauna_szaunakoponya4. Félelmetes szauna
A képen látható koponyaszauna egy holland tervező, Joep van Lieshout készítette. A több mint négy méter magas „Wellness koponyát” fából és szintetikus anyagokból készítette, és a szaunán kívül fürdőkáddal és zuhanyzóval is felszerelte. Az építmény inkább kiállítási darabként szolgál, de a nézelődők akár ki is próbálhatják, ha úgy tartja kedvük. Érdekessége, hogy működés közben a koponya szemén gőz áramlik ki. Halkan jegyeznénk meg, hogy az egészséges életmód képviselője mellé mi azért más szimbólumot választottunk volna, de természetesen nem kérdőjeleznénk meg egy művész törekvéseit.

budapestszauna_tengeralattjaro_szauna15. Szauna a víz alatt
Stockholmban, a Royal Institute of Technology campusán született meg az az ötlet, hogy párosítsák a víz alatti tudományos megfigyeléseket a forró kikapcsolódással. A tengeralattjáró szauna teljes egészében a víz alatt helyezkedik el. Az üvegből készült falak élvezetessé teszik a kilátást, az erős fényszóróknak köszönhetően pedig éjszaka is biztosított a gyönyörű víz alatti látvány. Igazán szürreális élmény lehet itt szaunázni.

budapestszauna_mir_szauna+1. Szauna a világűrben
Egy kicsit elrugaszkodva a közvetlen környezetünktől is vannak kezdeményezések a szaunaépítésre. Korábban például a szovjet MIR űrállomáson üzemelt szauna, de mivel túl sok energiát használt el, le kellett állítani. Nem meglepő módon a lekapcsolása eléggé elhúzódott, mert az űrhajósok nem értettek egyet a paranccsal. A kabin 254 kilométer magasan, 26 ezer km/h keringési sebességgel száguldott a Föld felett. Talán legközelebb az űrturizmus elterjedésével válhat ismét valósággá az ötlet, addig viszont meg kell elégednünk a Földön való szaunázással.

Ti melyik furcsa szaunát próbálnátok ki? Van, amelynek még a gondolatától is kiver titeket a víz? :)

Leave a Comment